* Serbest piyasa verileridir

SANAYİ SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNE BİLİMSEL YAKLAŞIM

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi, Bölge firmalarını geleceğe doğru bir şekilde hazırlamak için önemli bir çalışma başlattı. Geleceğin Meslekleri Projesi adı altında başlatılan çalışma kapsamında, sektörlerin ve iş gücünün geleceği, akademisyenler tarafından araştırılıp Bölge sanayicisine bilimsel bir yol haritası hazırlanacak.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu, günün ve geleceğin işgücü nitelik ihtiyacının belirlenmesi,  dijital dönüşüm ve iletişim teknolojilerinde orta-uzun vadeli değişim eğilimlerinin sanayinin işgücü gereksinimlerinde ve mesleki yeterlik alanlarında yaratacağı etkileri tespit edip Bölge sanayicisini geleceğe hazırlamak için bilimsel bir proje başlattı. Geleceğin Meslekleri Projesi adı altında Antalya OSB ve Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile yapılacak araştırma kapsamında, iş veya mesleklerin geleceğini etkileyen temel faktörler tespit edilip raporlanacak. 5 ay sürmesi planlanan araştırma sonucunda Bölge sanayicilerinin doğru zamanda, doğru alana, doğru yatırımı yapmalarını sağlayacak bir yol haritası oluşturulacak.

PROTOKOL İMZALANDI

Akdeniz Üniversitesi Ekonomi Bölümü tarafından gerçekleştirilecek araştırma öncesi, bir protokol imzalandı. Antalya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde gerçekleşen imza törenine Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Budak, Bölge Müdürü İlhan Metin, Yönetim Kurulu Danışmanı Mustafa İssi, Akdeniz Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selim Çağatay, Prof. Dr. Şükrü Erdem, Doç. Dr. Koray Çetin ve Dr. Ünal Töngür katıldı.

SEKTÖRLERİN GELECEĞİ TESPİT EDİLECEK

Projenin amacı hakkında bilgi veren Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, “Proje üç aşamadan oluşacak sonuçlar rapor haline getirilip sanayicilerimiz ile paylaşılacaktır. Bu süreç sonunda teknolojik değişimin iş süreçlerinde ve istihdam alanında ortaya çıkaracağı değişiklikleri, bu konuda atılması gereken adımları ve en önemlisi sektörlerin geleceğini tespit edip sanayicilerimize ışık tutmayı amaçlıyoruz” dedi.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİNE KATKI

Araştırmanın sadece Bölge sanayicilerine değil, gençlere ve eğitim otoritelerine de önemli bir kaynak oluşturacağına dikkat çeken Bahar, “Mesleki eğitim planlaması alanında eğitim otoritelerine yol gösterici bir kaynak, meslek veya kariyer planlaması konusunda da gençlere fayda sağlayacak bir kılavuz oluşturma düşüncesi ile hareket ediyoruz. Proje ayrıca üniversite-sanayi işbirliğine katkı sağlayacak bulguların ortaya konulması adına da büyük bir öneme sahip” ifadelerini kullandı.

PROJE ÜÇ AŞAMADAN OLUŞACAK

Projenin üç aşamadan oluştuğunu belirten Bahar, “Birinci aşamada Dünya Ekonomik Forumu, OECD, Avrupa Birliği, McKinsey gibi kuruluşların ve New York gibi bazı kentlerin geleceğin mesleklerine ilişkin raporları, çalışmaları ve örnek ülke uygulamaları incelenecek. İkinci aşamada Antalya Organize Sanayi Bölgesi ve ülke çapında büyük istihdam kapasitesine sahip işletmelerin insan kaynakları birim yöneticileriyle yapılacak görüşme ve anketlerle üretim yapısı ve teknolojilerindeki gelişme eğilimleri ışığında insan kaynağı ihtiyaçlarındaki değişim beklentileri saptanacaktır. Son aşamada ise anket bulguları, ulusal çapta sanayici ve uzmanların katılacağı çalıştaylarda tartışılacak ve bu konudaki senaryo ile stratejiler belirlenecek ve araştırmalar rapor haline getirilecektir” şeklinde konuştu.